Składniki
1/2 małej główki kapusty białej2 duże pomidory
1 duża marchew
kawałek selera
100 g makaronu (ulubionego)
por (biała część)
2 łyżki masła
200 g pieczarek
sól, pieprz
Przygotowanie
Kapustę szatkujemy, pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i
usuwamy gniazda nasienne.
Razem z obraną marchewką i pokrojonym w kostkę selerem,
zalewamy zimną wodą (1,2 l)
gotujemy do miękkości dodając ½ łyżeczki soli.
Marchew wyciągamy z zupy (kroimy w talarki), resztę
miksujemy na gładko, wrzucamy makaron, zagotowujemy, zestawiamy z ognia i
zostawiamy pod przykryciem, aż makaron dojdzie (od czasu do czasu mieszamy, by
makaron się nie skleił).
Por kroimy w piórka, pieczarki obieramy i kroimy na
ćwiartki. Podsmażamy na maśle pieczarki i pora oprószając lekko solą i obficie
świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Do misek nalewamy zupę, podajemy z podsmażonymi pieczarkami
i porem.
Pyszna !
OdpowiedzUsuńBardzo <3
Usuń