sobota, 1 października 2016

Zupa krem z kapusty i pomidorów

Zupy, tym bardziej te kremowe od jakiegoś, dłuższego, czasu królują w naszej kuchni. Bez zbędnych dodatków, sam smak warzyw <3 najlepsze są te bezmięsne <3







Składniki

1/2 małej główki kapusty białej
2 duże pomidory
1 duża marchew
kawałek selera
100 g makaronu (ulubionego)
por (biała część)
2 łyżki masła
200 g pieczarek
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Kapustę szatkujemy, pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne.

Razem z obraną marchewką i pokrojonym w kostkę selerem, zalewamy zimną wodą (1,2 l) gotujemy do miękkości dodając ½ łyżeczki soli.

Marchew wyciągamy z zupy (kroimy w talarki), resztę miksujemy na gładko, wrzucamy makaron, zagotowujemy, zestawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem, aż makaron dojdzie (od czasu do czasu mieszamy, by makaron się nie skleił).

Por kroimy w piórka, pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. Podsmażamy na maśle pieczarki i pora oprószając lekko solą i obficie świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Do misek nalewamy zupę, podajemy z podsmażonymi pieczarkami i porem.

2 komentarze: