Składniki
Ciasto:300 g mąki gryczanej
3 jajka
1 gałązka majeranku
3 gałązki szczypiorku
pęczek natki pietruszki
Farsz:
350 g ziemniaków
80 g startego parmezanu
1 jajko
gałka muszkatołowa
Omasta:
50 g masła
1 łyżka posiekanych ziół (majeranek, szczypior, pietruszka)
Przygotowanie
Na stolnicy formujemy kopiec z mąki, wbijamy jajka,
posiekane zioła i szczyptę soli.
Wyrabiamy ciasto, do otrzymania jednolitej i elastycznej
masy. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki.
Ziemniaki obieramy, gotujemy, przeciskamy przez praskę.
Studzimy, mieszamy z jakiem, parmezanem. Do smaku doprawiamy gałką
muszkatołową.
Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na szerokie paski (szerokość
paska = średnica szklanki).
Na środek każdego paska kładziemy farsz, składamy pasek i
przy pomocy szklanki wykrawamy półksiężyce. Brzegi ciasta zlepiamy, delikatnie
zakładamy, by powstały fałdy sakiewek.
Fagottini gotujemy w osolonym wrzątku. 5 min od momentu
wypłynięcia na powierzchnię wody.
Masło roztapiamy, dodajemy posiekane zioła, przez chwilę (na
małym płomieniu) dusimy.
Sakiewki podajemy polane masłem, posypujemy płatkami
parmezanu.
Pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
Usuń