poniedziałek, 3 października 2016

Fagottini z nadzieniem z ziemniaków

W zależności od preferencji smakowych, można je przyrządzić z mąki pszennej. Cudownego aromatu dodają posiekane, świeże zioła.







Składniki

Ciasto:

300 g mąki gryczanej
3 jajka
1 gałązka majeranku
3 gałązki szczypiorku
pęczek natki pietruszki

Farsz:

350 g ziemniaków
80 g startego parmezanu
1 jajko
gałka muszkatołowa

Omasta:

50 g masła
1 łyżka posiekanych ziół (majeranek, szczypior, pietruszka)

 

 

Przygotowanie

 
Na stolnicy formujemy kopiec z mąki, wbijamy jajka, posiekane zioła i szczyptę soli.
Wyrabiamy ciasto, do otrzymania jednolitej i elastycznej masy. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki.

Ziemniaki obieramy, gotujemy, przeciskamy przez praskę. Studzimy, mieszamy z jakiem, parmezanem. Do smaku doprawiamy gałką muszkatołową.

Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na szerokie paski (szerokość paska = średnica szklanki).
Na środek każdego paska kładziemy farsz, składamy pasek i przy pomocy szklanki wykrawamy półksiężyce. Brzegi ciasta zlepiamy, delikatnie zakładamy, by powstały fałdy sakiewek.
Fagottini gotujemy w osolonym wrzątku. 5 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Masło roztapiamy, dodajemy posiekane zioła, przez chwilę (na małym płomieniu) dusimy.

Sakiewki podajemy polane masłem, posypujemy płatkami parmezanu.

2 komentarze: