wtorek, 4 października 2016

Tortilla z tuńczykiem

Niespodziewani goście ? Nic nie przygotowane ? Nic prostszego. Przekąska na zimno, szybka, prosta i pyszna. PS. najlepsza sałata lodowa, ale my takowej nie mieliśmy w domu, wykorzystaliśmy taką jaka była. I też się sprawdziła. 







Składniki

  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • tuńczyk z puszki w sosie własnym
  • 3 ogórki konserwowe
  • pół czerwonej papryki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki majonezu
  • zielona sałata
  • sól
  • pieprz
  • meksykańska tortilla kukurydziana
  • masło

     

     

    Przygotowanie

      Ogórki i paprykę pokroiłem, paprykę w dość grubą kostkę, a ogórki w paski. Jajka przecisnąłem przez sitko. Pomidorki pokroiłem na ćwiartki. Tuńczyka rozdrobniłem delikatnie widelcem. Wszystkie składniki delikatnie wymieszałem z dwoma łyżkami majonezu, doprawiłem solą i pieprzem. Sałatę po opłukaniu porwałem na mniejsze kawałki.

    Rozgrzałem patelnię posmarowaną masłem. Na tortilli rozłożyłem pastę, uzupełniłem kawałkami sałaty. Tortillę zwinąłem w rulony, schłodziłem, pokroiłem w ukośne kawałki. Gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz