Składniki
Kluski:750 g ziemniaków
250 g mąki ziemniaczanej
Sos:
300 g karkówki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
500 ml bulionu wołowego
1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz
Przygotowanie
Karkówkę oprószamy solą, pieprzem i zapiekamy 30 min w
temperaturze 190°C.
Studzimy i rwiemy na kawałki.
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym
wrzątku. Odcedzamy, studzimy. Przepuszczamy przez praskę.
Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy drobno
posiekany czosnek, smażymy chwilę, wrzucamy mięso i zalewamy bulionem. Do
całości dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy przez 30 min na
wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy sos ostrygowy.
Sos zagęszczamy mąką wymieszaną w zimnej wodzie (100 ml).
Zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ziemniaki mieszamy z mąką do uzyskania jednolitej masy.
Następnie formujemy kulki (rozmiar dowolny), spłaszczamy i
robimy „wkląsk” palcem w środku każdej kluski. Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3
min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedzamy i podajemy z sosem
oraz ulubioną surówką.
Wasze kluski z karkówką wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
Usuń