wtorek, 4 października 2016

Kluski śląskie z szarpaną karkówką

Chciało się! Oj chciało! Te kluski to soM te ukochane <3 Połączenie z sosem i surówka do tego <3 Czegóż chcieć więcej? Więcej miejsca w brzuchu na kolejne kęsy <3








Składniki

Kluski:

750 g ziemniaków
250 g mąki ziemniaczanej

Sos:
300 g karkówki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
500 ml bulionu wołowego
1 liść laurowy 
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Karkówkę oprószamy solą, pieprzem i zapiekamy 30 min w temperaturze 190°C. Studzimy i rwiemy na kawałki.

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy. Przepuszczamy przez praskę.

Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy drobno posiekany czosnek, smażymy chwilę, wrzucamy mięso i zalewamy bulionem. Do całości dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy przez 30 min na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy sos ostrygowy.
Sos zagęszczamy mąką wymieszaną w zimnej wodzie (100 ml). Zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ziemniaki mieszamy z mąką do uzyskania jednolitej masy.

Następnie formujemy kulki (rozmiar dowolny), spłaszczamy i robimy „wkląsk” palcem w środku każdej kluski. Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedzamy i podajemy z sosem oraz ulubioną surówką.

2 komentarze: