niedziela, 2 października 2016

Zupa z dyni

Czas na dynię START!








Składniki

  • 300 g dyni hokkaido
  • 2 cebule
  • 150 g pomidorów
  • 150 g ziemniaków
  • mała puszka zielonego groszku
  • 60 g masła
  • szczypiorek
  • torebka ryżu jaśminowego
  • orzeszki piniowe
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • szczypta cynamonu

     

     

    Przygotowanie

    Cebulę drobno posiekałem, zeszkliłem w rondlu z 4 dag masła. Dodałem do cebuli pokrojoną dynię. Pokrojone pomidory i ziemniaki podlałem wodą, dusiłem aż były miękkie, przetarłem przez sito, rozprowadziłem wodą, zagotowałem, dodając trochę soli, dodałem 2 dag masła, wymieszałem, dodałem groszek i posiekany szczypiorek.
    Na suchej patelni uprażyłem orzeszki piniowe. Ugotowałem ryż jaśminowy.
    Tak przygotowaną zupę po ostudzeniu zmiksowałem (dodając część uprażonych orzeszków). Połączyłem ją z ryżem, doprawiłem pieprzem i solą, cukrem, cynamonem, posypałem posiekanym szczypiorkiem i uprażonymi orzeszkami.

8 komentarzy: