piątek, 10 sierpnia 2018

Chłodnik ze świeżych ogórków


Gdy upały dają się we znaki, najlepszym rozwiązaniem jest chłodnik. Tym razem proponujemy chłodnik z ogórka. Do tego jajko i plaster sera <3











Składniki

  • 600 g ogórków gruntowych
  • 1 l kefiru
  • 1 cebula czerwona
  • 1 mały pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 4 plastry sera białego litewskiego
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Ogórki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Lekko oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na godzinę, by puściły wodę. Następnie odciskamy, dodajemy do kefiru razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną cebulą i koperkiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki.
      W tym czasie gotujemy jajka, które gotujemy pod przykryciem począwszy od zimnej wody. Gdy woda zacznie wrzeć, gotujemy 1 min, później przelewamy wodą i studzimy. Obieramy i kroimy na pół.
      Każdą porcję podajemy z jajkiem i plastrem sera.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz