Gdy upały dają się we znaki, najlepszym rozwiązaniem jest
chłodnik. Tym razem proponujemy chłodnik z ogórka. Do tego jajko i plaster sera
<3
Składniki
- 600 g ogórków gruntowych
- 1 l kefiru
- 1 cebula czerwona
- 1 mały pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 4 plastry sera białego litewskiego
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ogórki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Lekko
oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na godzinę, by puściły wodę. Następnie
odciskamy, dodajemy do kefiru razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,
posiekaną cebulą i koperkiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do
lodówki.
W tym czasie gotujemy jajka, które gotujemy pod przykryciem
począwszy od zimnej wody. Gdy woda zacznie wrzeć, gotujemy 1 min, później
przelewamy wodą i studzimy. Obieramy i kroimy na pół.
Każdą porcję podajemy z jajkiem i plastrem sera.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz