czwartek, 9 sierpnia 2018

Flaczki z boczniaków


Idealna zupa dla tych, którzy nie jedzą mięsa.













Składniki

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g boczniaków
  • 1 marchew
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1,2 l wrzątku
  • 2 łyżki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka soku pomidorowego (najlepiej Pudliszki)
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • mielony imbir
  • mielona gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Cebulę i czosnek siekamy.
      Boczniaki kroimy w paski.
      Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
      Podsmażamy na rozgrzanym oleju, zalewamy wrzątkiem, dodajemy dwie łyżki bulionu warzywnego. Gotujemy przez 20 min. Następnie dolewamy sok z pomidorów. Zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową. Wsypujemy łyżkę majeranku, mieloną paprykę, ostrą paprykę.
      Masło roztapiamy, dodajemy mąkę, dokładnie łączymy. Wlewamy chochelkę wywaru z zupy, mieszamy by wszystkie składniki połączyły się. Całość dodajemy do zupy, ciągle mieszając, zagotowujemy.
      Podajemy ze świeżym pieczywem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza