Idealna zupa dla tych, którzy nie jedzą mięsa.
Składniki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 g boczniaków
- 1 marchew
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1,2 l wrzątku
- 2 łyżki bulionu warzywnego
- 1 szklanka soku pomidorowego (najlepiej Pudliszki)
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- mielony imbir
- mielona gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
Przygotowanie
Cebulę i czosnek siekamy.
Boczniaki kroimy w paski.
Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Podsmażamy na rozgrzanym oleju, zalewamy wrzątkiem, dodajemy
dwie łyżki bulionu warzywnego. Gotujemy przez 20 min. Następnie dolewamy sok z
pomidorów. Zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i gałką
muszkatołową. Wsypujemy łyżkę majeranku, mieloną paprykę, ostrą paprykę.
Masło roztapiamy, dodajemy mąkę, dokładnie łączymy. Wlewamy
chochelkę wywaru z zupy, mieszamy by wszystkie składniki połączyły się. Całość
dodajemy do zupy, ciągle mieszając, zagotowujemy.
Podajemy ze świeżym pieczywem.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz