środa, 8 sierpnia 2018

Smażony filet z kaczki w orientalnym wydaniu


Kolejne błyskawiczne danie. Tym razem w wersji orientalnej. Sos kebab-gyros pikantny od Folwark jest niesamowicie pyszny i ostry. Przynajmniej jak dla nas. Jednak w tym daniu idealnie przyprawił nasz filet z kaczki.










Składniki

  • 1 filet z piersi kaczki (ok. 400 g)
  • 3 łyżki pikantnego sosu kebab-gyros od Folwark
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 125 g makaronu chow mein
  • 1 mała czerwona papryka
  • 100 g boczniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju arachidowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru palmowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • szczypior 

    Przygotowanie


    1. Z piersi kaczki usuwamy skórę. Filet dzielimy wzdłuż na pół. Następnie nakłuwamy, nacieramy sosem, obtaczamy w mące i odstawiamy.
      W tym czasie gotujemy makaron, który odcedzamy.
      Boczniaki i paprykę kroimy na paski.
      Na rozgrzany olej arachidowy wrzucamy grzyby i paprykę dodajemy sos sojowy, cukier palmowy i posiekane ząbki czosnku. Po chwili wrzucamy makaron, cały czas mieszając dodajemy sos ostrygowy. Składniki dokładnie łączyny.
      W tym czasie, na rozgrzany olej rzepakowy kładziemy filety i smażymy na złoto z obu stron.
      Filety podajemy z makaronem i posiekanym szczypiorem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz