piątek, 8 września 2017

Kanie w zalewie octowej

Jeszcze jeden alternatywny przepis na kanie, przy dużych zbiorach tego pysznego grzyba. 







 

Składniki

  • 10 kapeluszy kani
  • 4 jajka
  • bułka tarta 
  • masło 
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 duże cebule 
  • Zalewa : 1 szklanka octu 10%
  • 5 szklanek wody
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 sztuk liści laurowych
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej
  • półtora łyżki soli
  • 6 czubatych łyżek cukru
  • 1 łyżeczka ziarenek pieprzu ziarnistego kolorowego

     

     

    Przygotowanie

      Usmażyłem kanie - oczyszczone, panierowane w jajku i bułce tartej. Kapelusze grzybów pokroiłem przed panierowaniem na ćwiartki aby potem łatwiej wkładać je w słoje. Smażyłem tak żeby były bardzo mocno rumiane.

    Obraną cebulę pokroiłem w dość grube plasterki, lekko zeszkliłem na patelni.
    Ugotowałem zalewę - wszystkie składniki włożyłem do garnka, gotowałem ok. 15 minut.

    Usmażone grzyby ułożyłem ciasno warstwami w słoikach przekładając cebulą i wlewając po trochu zalewy. Gdy słoik był prawie pełen dolałem jeszcze zalewy żeby grzyby były przykryte, mocno zakręciłem. Gorąca zalewa i smażone grzyby powodują, że słoiki nie muszą być pasteryzowane. Ale jeśli chcemy przechować słoiki to pasteryzujemy.

8 komentarzy:

  1. przepis wydaje sie dobry ale ile cebuli

    OdpowiedzUsuń
  2. O, fajnie że ktoś zauważył ;) Zaraz poprawimy składniki ;) Dziękujemy <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, kanie należy uprzednio namoczyć w mleku???

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędne są takie kanie. Dziękuje za przepis i polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękujemy za komentarz ;) Cieszymy się, że przepis posmakował <3 ;)

      Usuń
  5. Jak długo pasteryzujemy chcąc przechować na zimę?

    OdpowiedzUsuń