Kanie w zalewie octowej
Jeszcze jeden alternatywny przepis na kanie, przy dużych zbiorach tego pysznego grzyba.
Składniki
-
10
kapeluszy kani
-
4 jajka
-
bułka tarta
- masło
-
sól
-
pieprz
- 2-3 duże cebule
-
Zalewa :
1 szklanka octu 10%
-
5
szklanek wody
-
10
ziarenek ziela angielskiego
-
6 sztuk
liści laurowych
-
1
łyżeczka ziaren gorczycy białej
-
półtora
łyżki soli
-
6
czubatych łyżek cukru
-
1
łyżeczka ziarenek pieprzu ziarnistego kolorowego
Przygotowanie
Usmażyłem kanie - oczyszczone, panierowane w jajku i bułce
tartej. Kapelusze grzybów pokroiłem przed panierowaniem na ćwiartki
aby potem łatwiej wkładać je w słoje. Smażyłem tak żeby były bardzo
mocno rumiane.
Obraną cebulę pokroiłem w dość grube plasterki, lekko zeszkliłem na patelni.
Ugotowałem zalewę - wszystkie składniki włożyłem do garnka, gotowałem ok. 15 minut.
Usmażone grzyby ułożyłem ciasno warstwami w słoikach przekładając cebulą
i wlewając po trochu zalewy. Gdy słoik był prawie pełen dolałem jeszcze
zalewy żeby grzyby były przykryte, mocno zakręciłem. Gorąca zalewa i
smażone grzyby powodują, że słoiki nie muszą być pasteryzowane. Ale
jeśli chcemy przechować słoiki to pasteryzujemy.
przepis wydaje sie dobry ale ile cebuli
OdpowiedzUsuńO, fajnie że ktoś zauważył ;) Zaraz poprawimy składniki ;) Dziękujemy <3
OdpowiedzUsuńWitam, kanie należy uprzednio namoczyć w mleku???
OdpowiedzUsuńBez moczenia w mleku. Pozdrawiamy ;)
UsuńObłędne są takie kanie. Dziękuje za przepis i polecam :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy za komentarz ;) Cieszymy się, że przepis posmakował <3 ;)
UsuńJak długo pasteryzujemy chcąc przechować na zimę?
OdpowiedzUsuńPasteryzujemy 25 minut w 180 stopniach
Usuń