piątek, 30 września 2016

Tagliatelle z pistacjowym pesto

Jak co piątek śpieszno nam do weekendu. Danie mega szybkie i mega smaczne. 20 min i obiad gotowy.







Składniki

400 g makaronu tagliatelle
250 g ricotty
60 g orzechów pistacjowych
60 g orzechów włoskich
1 garść świeżej bazylii
2 łyżki startego parmezanu
100 ml oliwy z oliwek
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy.

W tym czasie przygotowujemy pesto:

Orzechy razem z bazylią miksujemy w Benderze. Następnie dodajemy sól, pieprz i oliwę. Ponownie miksujemy.
Do całości dodajemy starty parmezan, blendujemy ponownie i mieszamy z serem risotta. Do smaku doprawiamy gałką muszkatołową.

Pesto mieszamy z gorącym makaronem, podajemy od razu.

6 komentarzy: