Grzyby bardzo kochamy, nie tylko zbierać. Właśnie niektóre
się teraz suszą, część zamroziliśmy, kolejna poszła do słoików. Przepis
pochodzi z miesięcznika Moje Gotowanie, który podobnie jak Kuchnia często
czytamy i inspirujemy się.
Składniki
200 g kurek50 g masła
świeży tymianek
świeży rozmaryn
1 por
125 ml słodkiej śmietany 18%
3 łyżki kwaśniej śmietany
250 g makaronu spaghetti
starty parmezan
sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.
Por myjemy i kroimy w piórka.
Kurki czyścimy, osuszamy, większe kroimy na mniejsze części.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy porwane gałązki
tymianku i rozmarynu, chwilę podgrzewamy by puściły aromat, wrzucamy pora,
szklimy. Oprószamy solą i pieprzem. Wrzucamy kurki, dusimy do ich miękkości,
powoli dodajemy obie śmietany (tak by się nie ścięły). Doprawiamy do smaku.
Do sosu wrzucamy makaron, dokładnie (delikatnie) łączymy,
podajemy ze startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz