czwartek, 7 września 2017

Spaghetti z kurkami i porem



Grzyby bardzo kochamy, nie tylko zbierać. Właśnie niektóre się teraz suszą, część zamroziliśmy, kolejna poszła do słoików. Przepis pochodzi z miesięcznika Moje Gotowanie, który podobnie jak Kuchnia często czytamy i inspirujemy się.









Składniki

200 g kurek
50 g masła
świeży tymianek
świeży rozmaryn
1 por
125 ml słodkiej śmietany 18%
3 łyżki kwaśniej śmietany
250 g makaronu spaghetti
starty parmezan
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie


Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.
Por myjemy i kroimy w piórka.
Kurki czyścimy, osuszamy, większe kroimy na mniejsze części.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy porwane gałązki tymianku i rozmarynu, chwilę podgrzewamy by puściły aromat, wrzucamy pora, szklimy. Oprószamy solą i pieprzem. Wrzucamy kurki, dusimy do ich miękkości, powoli dodajemy obie śmietany (tak by się nie ścięły). Doprawiamy do smaku.
Do sosu wrzucamy makaron, dokładnie (delikatnie) łączymy, podajemy ze startym parmezanem.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza