Jak tylko zobaczyliśmy ten przepis w miesięczniku Moje
Gotowanie, to od razu przypadł nam do gustu. I oto jest <3 Pysznie, prosto i
jesiennie. Troszkę nostalgicznie…ten zapach grzybów. No w sumie teraz też u nas
króluje, bo właśnie suszymy nasze zbiory.
Składniki
10 pałek z kurczaka100 g masła
100 g wędzonego parzonego boczku
200 g świeżych grzybów
20 g mąki
500 ml rosołu drobiowego
3 kapelusze suszonych grzybów
10-15 szt marynowanych cebulek perłowych
2-3 marchewki
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 główka czosnku
mielona gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Przygotowanie
Pałki z kurczaka solimy. Pokrojony w kostkę boczek wrzucamy
na rozgrzane masło (1/4 porcji), smażymy 2-3 min, dodajemy połowę mięsa,
obsmażamy na rumiano, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dokładamy masło
(1/4 porcji), drugą część mięsa, również obsmażamy i przekładamy do naczynia.
Patelnię „opłukujemy” częścią rosołu, zlewamy do naczynia z
mięsem.
Grzyby kroimy na większe części, smażymy na ¼ porcji masła,
nie mieszamy, przekładamy do kurczaka.
Na patelnię wrzucamy ostatni kawałek masła, dodajemy mąkę,
podsmażamy na złoto.
Cienkim strumieniem wlewamy bulion, cały czas mieszając, by
nie powstały grudki.
Zalewamy tym kurczaka, dodajemy suszone grzyby, cebulki,
marchewki skrojone na cienkie plasterki, liść laurowy, ziele angielskie,
przekrojoną na pół (nie obraną) główkę czosnku, oprószamy solą, pieprzem i
mieloną gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne przykrywamy, dusimy 60 min w
temperaturze 170°C.
wygląda na prawdę dobrze, juz sie nie mogę doczekać żeby sprawdzić jak smakuje
OdpowiedzUsuń