Jejciu! Dawno takiej zupy rybnej nie jedliśmy! Może dlatego,
że dawno nie robiliśmy. W Durres zaskoczono nas bardzo i zupą, i sałatką. Teraz
proponujemy Wam naszą wersję zupy z makaronem.
Składniki:
450 g mrożonych filetów z sandacza
1,2 litra zimnej wody
3 młode marchewki
1 por (biała część)
1 seler
1 pietruszka
1/2 kalafiora
3 łyżki makaronu "trybiki"
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka mąki
sól
biały pieprz mielony
Przygotowanie:
Filety zalewamy zimną wodą razem z warzywami (oprócz pora),
lekko oprószamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, filety i warzywa wyciągamy z
wywaru.
Wrzucamy różyczki kalafiora, por krojony w krążki, makaron i
gotujemy kolejne 15 minut. Pod koniec dodajemy oddzielone mięso od skóry,
pokrojone w kostki marchewki i posiekaną natkę.
Całość zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz