niedziela, 26 maja 2019

Zupa rybna z sandacza


Jejciu! Dawno takiej zupy rybnej nie jedliśmy! Może dlatego, że dawno nie robiliśmy. W Durres zaskoczono nas bardzo i zupą, i sałatką. Teraz proponujemy Wam naszą wersję zupy z makaronem.









Składniki:


450 g mrożonych filetów z sandacza
1,2 litra zimnej wody
3 młode marchewki
1 por (biała część)
1 seler
1 pietruszka
1/2 kalafiora
3 łyżki makaronu "trybiki"
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka mąki
sól
biały pieprz mielony


Przygotowanie:



Filety zalewamy zimną wodą razem z warzywami (oprócz pora), lekko oprószamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, filety i warzywa wyciągamy z wywaru.

Wrzucamy różyczki kalafiora, por krojony w krążki, makaron i gotujemy kolejne 15 minut. Pod koniec dodajemy oddzielone mięso od skóry, pokrojone w kostki marchewki i posiekaną natkę.
Całość zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Posypujemy posiekaną natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz