Danie z regionalne z kuchni kaszubskiej. Zamiast makreli można użyć innej białej ryby, np. mintaja.
Składniki:
2 makrele
250 ml passaty pomidorowej
4 pomidory
1 cebula
2 młode marchewki
100 ml oliwy
150 g startego sera busztyn
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki masła
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonej mięty
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Makrele oczyściłem, umyłem, natarłem solą i pieprzem, skropiłem sokiem z cytryny, owinąłem w folię. Wstawiłem do lodówki na pół godziny.
Cebulę, obrałem, posiekałem kostkę, podsmażyłem na złoty kolor na oliwie. Do cebuli dodałem, obraną i startą marchewkę na tarce, na dużych oczkach oraz sok pomidorowy, zagotowałem. Pomidory obrałem ze skórki, pokroiłem w kostkę, wrzuciłem do sosu. Gotowałem ok. 10 min., aż pomidory lekko się rozpadły ( można zmiksować ). Doprawiłem do smaku solą, pieprzem, zmieszałem bazylią, miętą i oregano oraz pokrojoną natkę pietruszki.
Rybę wyjąłem z lodówki, odwinąłem z folii, wyłożyłem do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Polałem sosem pomidorowym, posypałem po wierzchu startym serem. Zapiekałem przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz