poniedziałek, 27 maja 2019

Zupa warzywna (wiosenna)


Co roku czekamy <3 Wprawdzie ceny wygórowane, jak co roku. Pietruszka? Zawsze o tej porze trzyma cenę, więc nie widzimy w czym problem.











Składniki:


1/2 główki kapusty młodej
2 młode marchewki
5 młodych ziemniaków
300 g zielonej fasolki szparagowej
1 pietruszka
1 mały seler
1,5 litra zimnej wody
1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka masła
koperek
sól, pieprz




Przygotowanie:


Kapustę szatkujemy.
Pozostałe warzywa chlastamy tak, jak lubimy.

Metoda jest taka:

To, co pod ziemią rośnie, wrzucamy do zimnej wody, zagotowujemy, oprószamy solą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie.

Gotujemy przez 5 minut.

Fasolkę i kapustę podsmażamy na maśle, dodajemy do zupy.

Całość zagotowujemy, do smaku doprawiając solą i pieprzem.

Podajemy z posiekanym koperkiem.


2 komentarze: