poniedziałek, 4 września 2017

Kanie a'la flaczki

Alternatywny przepis na kanie. Nie tylko smażymy. Polecamy. 









Składniki

  • 4 nieduże kapelusze kani
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały korzeń selera
  • biała część pora
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki
  • majeranek, wg uznania ( u nas sporo )

     

     

    Przygotowanie

      Przygotowałem bulion warzywny. Zagotowałem obrane warzywa (od zimnej wody). Dodałem ziele angielskie, listek laurowy. Doprawiłem solą i pieprzem.

    Kanie opłukałem pod cienkim strumieniem wody, można przedmuchać, wg uznania. Po osuszeniu pokroiłem je w dość szerokie paski. Na patelni rozgrzałem masło, przesmażyłem pokrojone grzyby.

    Z bulionu wyjąłem ugotowane warzywa, które po ostudzeniu pokroiłem, marchewkę, pietruszkę i seler w słupki, por w grube krążki. Warzywa i uduszone kanie dodałem do bulionu, wsypałem słodką paprykę, majeranek i koncentrat pomidorowy. Gotowałem pod przykryciem kilka minut. Doprawiłem solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz