Kanie a'la flaczki
Alternatywny przepis na kanie. Nie tylko smażymy. Polecamy.
Składniki
-
4
nieduże kapelusze kani
-
2 łyżki
masła
-
sól
-
pieprz
-
4 marchewki
-
2 pietruszki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
-
mały
korzeń selera
-
biała
część pora
-
2 kulki
ziela angielskiego
-
1 listek
laurowy
-
1 płaska
łyżka słodkiej papryki
-
majeranek, wg uznania ( u nas sporo )
Przygotowanie
Przygotowałem bulion warzywny. Zagotowałem obrane warzywa (od
zimnej wody). Dodałem ziele angielskie, listek laurowy. Doprawiłem solą
i pieprzem.
Kanie opłukałem pod cienkim strumieniem wody, można przedmuchać, wg
uznania. Po osuszeniu pokroiłem je w dość szerokie paski. Na patelni
rozgrzałem masło, przesmażyłem pokrojone grzyby.
Z bulionu wyjąłem ugotowane warzywa, które po ostudzeniu pokroiłem,
marchewkę, pietruszkę i seler w słupki, por w grube krążki. Warzywa i
uduszone kanie dodałem do bulionu, wsypałem słodką paprykę, majeranek i
koncentrat pomidorowy. Gotowałem pod przykryciem kilka minut.
Doprawiłem solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz