Wbrew pozorom, pozorom wbrew przygotowanie własnej wędliny
nie jest trudne czy tez pracochłonne. Przede wszystkim warto pamiętać, że smak
sami nadajecie. To jest w tym wszystkim najlepsze, i to że wiecie co macie na
chlebie.
Składniki
1-1,2 kg łopatki wieprzowejmajeranek
Marynata:
2 l wody
2 łyżki soli
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka gorczycy
Przygotowanie
Marynata:
Wodę zagotowujemy z przyprawami, odstawiamy do wystygnięcia.
Mięso myjemy, traktujemy nakłuwaczem do mięsa, zalewamy
marynatą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy z marynaty, osuszamy papierowym
ręcznikiem, obtaczamy w majeranku i wkładamy do folii, przekładamy do
szynkowaru.
Gotujemy przez 90 min w temperaturze 75°C.
Studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz