sobota, 2 września 2017

Łopatka wieprzowa z szynkowaru



Wbrew pozorom, pozorom wbrew przygotowanie własnej wędliny nie jest trudne czy tez pracochłonne. Przede wszystkim warto pamiętać, że smak sami nadajecie. To jest w tym wszystkim najlepsze, i to że wiecie co macie na chlebie.








Składniki

1-1,2 kg łopatki wieprzowej
majeranek
Marynata:
2 l wody
2 łyżki soli
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka gorczycy

 

 

Przygotowanie

 
Marynata:
Wodę zagotowujemy z przyprawami, odstawiamy do wystygnięcia.

Mięso myjemy, traktujemy nakłuwaczem do mięsa, zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie wyjmujemy z marynaty, osuszamy papierowym ręcznikiem, obtaczamy w majeranku i wkładamy do folii, przekładamy do szynkowaru.

Gotujemy przez 90 min w temperaturze 75°C.

Studzimy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz