piątek, 1 września 2017

Penne z kaniami w sosie śmietanowym



Kochamy grzyby, a te chyba szczególnie. Przede wszystkim normalnie smażone w bułce tartej <3 Tym razem w połączeniu z makaronem. Pycha <3









Składniki

300 g makaronu penne
2 duże kanie
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżeczka suszonego lubczyku
2 łyżki słodkiej śmietany 18%
300-350 ml wrzącej wody
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy.

Cebulę siekamy podsmażamy na rozgrzanym maśle, dodajemy oczyszczone i pokrojone na 3-4 cm paski, grzyby. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oprószamy solą i pieprzem. Zalewamy wrzącą wodą, dusimy pod przykryciem 20-25 min. Następnie dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy, wrzucamy lubczyk, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Redukujemy do ulubionej konsystencji (na wolnym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia).
Do sosu wrzucamy makaron, dokładnie łączymy.
Podajemy od razu po przygotowaniu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz