czwartek, 21 października 2021

Fasolka po żarsku

Kilka modyfikacji, połączeń smakowych by to ‘zwykłe’ danie nabrało innego wymiaru. 

 


 

 

 

Składniki:

 

500 g świeżej białej fasoli

500 g kiełbasy toruńskiej

500 g kiełbasy śląskiej

500 g łopatki wieprzowej

1 duża czerwona papryka

1 duża cebula

1 łyżka pasty paprykowej

250 g brązowych pieczarek

2 puszki krojonych pomidorów

330 ml soku pomidorowego

10 g mielonego kminku

1 łyżka mielonej kozieradki

1 pęczek natki pietruszki

Sól, pieprz

 

 

Przygotowanie:

 

Pokrojone kiełbasy smażymy na oleju, do momentu zrumienienia.

Wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy. Przekładamy do dużej brytfany.

Pieczarki kroimy, dodajemy do kiełbasy, lekko oprószamy solą, mieszamy i dusimy przez kwadrans pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszamy.

Opłukaną fasolkę przekładamy do gara. Całość zalewamy zimną wodą (na równi z całością), zagotowujemy, płomień zmniejszamy.

Całość dusimy pod przykryciem przez 60 minut.

Pokrywkę zdejmujemy, dorzucamy pomidory z puszki, pastę, pokrojoną w paski paprykę, posiekaną natkę, wlewamy sok.Łopatkę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju, wrzucamy do brytfany. Całość gotujemy do miękkości papryki. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i mieloną kozieradką.

 

 


 



6 komentarzy:

  1. Chętnie spróbuję taką fasolkę. Wygląda wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam dania z fasolą, a ten przepis wygląda smakowicie. Chętnie go wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. A co z mięsem z łopatki?

    OdpowiedzUsuń