wtorek, 26 kwietnia 2016

Boczniaki duszone po francusku

Boczniak jest grzybem o wysokich walorach konsumpcyjnych. Oprócz walorów smakowych boczniak jest bogaty w witaminy z grupy B, zawiera witaminy PP, związki mineralne, ponadto wykryto obecność B-D glukanu, substancji, która działa przeciwnowotworowo i kwas foliowy oraz enzymy obniżające poziom cholesterolu we krwi. 










Składniki

  • 500 g boczniaków
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 75 ml białego wina
  • 1 szklanka rosołu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

     

    Przygotowanie



    Oddzieliłem trzony od kapeluszy. Kapelusze po umyciu włożyłem na rozgrzane masło i podsmażyłem. Wyjąłem grzyby i na tym samym tłuszczu obsmażyłem do szklistości bardzo drobno posiekaną cebule i czosnek. Połączyłem cebulę z grzybami i szklanką rosołu, posoliłem, doprawiłem pieprzem. Dusiłem na wolnym ogniu. Gdy grzyby zrobiły się prawie miękkie wlałem wino, a na koniec duszenia dodałem śmietanę z mąką i posiekaną natką pietruszki. Zagotowałem i doprawiłem do smaku. Podałem z bagietką.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza