Boczniaki duszone po francusku
Boczniak jest grzybem o wysokich walorach konsumpcyjnych. Oprócz walorów
smakowych boczniak jest bogaty w witaminy z grupy B, zawiera witaminy
PP, związki mineralne, ponadto wykryto obecność B-D glukanu, substancji,
która działa przeciwnowotworowo i kwas foliowy oraz enzymy obniżające
poziom cholesterolu we krwi.
Składniki
-
500 g
boczniaków
-
3 łyżki
masła
-
1 cebula
-
75 ml
białego wina
-
1
szklanka rosołu
-
1 ząbek
czosnku
-
1/4
szklanki śmietany
-
1 łyżka mąki
-
1 łyżka
posiekanej natki pietruszki
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie
Oddzieliłem trzony od kapeluszy. Kapelusze po umyciu włożyłem na
rozgrzane masło i podsmażyłem. Wyjąłem grzyby i na tym samym tłuszczu
obsmażyłem do szklistości bardzo drobno posiekaną cebule i czosnek.
Połączyłem cebulę z grzybami i szklanką rosołu, posoliłem, doprawiłem
pieprzem. Dusiłem na wolnym ogniu. Gdy grzyby zrobiły się prawie
miękkie wlałem wino, a na koniec duszenia dodałem śmietanę z mąką i
posiekaną natką pietruszki. Zagotowałem i doprawiłem do smaku. Podałem z
bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz