wtorek, 21 kwietnia 2020

Młoda kapusta na gęsto z koperkiem

Czyż proste sprawdzone przepisy nie są najlepsze ? 






Składniki:

  
główka młodej kapusty 
2 spore cebule 
1 pęczek koperku 
100 g masła klarowanego 
czubata łyżki mąki pszennej 
sól 
czarny pieprz 
3 listki laurowych 
kilka ziaren ziela angielskiego 
1 kg młodych ziemniaków 
Omlet :3 jajka 
100 g białego sera koziego 
sól 
pieprz


Przygotowanie:


Kapustę poszatkowałem niezbyt drobno, ugniotłem w garnku. Dodałem pociętą w kostkę usmażoną na złoto cebulę, ziele, listki, sól, pieprz, zalałem niewielką ilości wody.
Kapustę przykryłem, gotowałem na małym ogniu przez około 15-20 minut. Powinna być bardzo miękka. Wtedy na patelni rozpuściłem masło, dosypałem mąkę i podsmażyłem zasmażę. Gdy się zrumieniła dodałem ją do kapusty, tak, aby zgęstniała. Wody przed dodaniem zasmażki powinno być tyle, aby nieznacznie przykrywała kapustę.
Kapustę podgrzewałem z zasmażką przez kilka sekund, tak, aby zabulgotała, wtedy dodałem pocięty koperek.
Kapustę podałem z młodymi ziemniakami i omletem z kozim białym serem. Młode ziemniaki umyłem, oskrobałem, zagotowałem w osolonej wodzie. Przygotowałem do nich zeszkloną na maśle drobno pokrojoną cebulę ze śmietaną.
 



 

4 komentarze: