Czyż proste sprawdzone przepisy nie są najlepsze ? 
Składniki:
  
główka młodej kapusty 
2
 spore cebule 
1
  pęczek koperku 
100 g masła klarowanego 
czubata łyżki mąki pszennej 
sól 
czarny pieprz 
3 listki laurowych 
kilka ziaren ziela angielskiego 
1
 kg młodych ziemniaków 
Omlet :3 jajka 
100 g białego sera koziego 
sól 
pieprz
Przygotowanie:
Kapustę poszatkowałem niezbyt drobno, ugniotłem w 
garnku. Dodałem pociętą w kostkę usmażoną na złoto cebulę, ziele, 
listki, sól, pieprz, zalałem  niewielką ilości wody. 
Kapustę przykryłem, gotowałem na małym ogniu przez około 15-20 minut. 
Powinna być bardzo miękka. Wtedy na patelni rozpuściłem masło, dosypałem
 mąkę i podsmażyłem zasmażę. Gdy się zrumieniła dodałem ją do kapusty, 
tak, aby zgęstniała. Wody przed dodaniem zasmażki powinno być tyle, aby 
nieznacznie przykrywała kapustę.
Kapustę podgrzewałem z zasmażką przez kilka sekund, tak, aby zabulgotała, wtedy dodałem pocięty koperek.
Kapustę podałem z młodymi ziemniakami i omletem z kozim białym serem. 
Młode ziemniaki umyłem, oskrobałem, zagotowałem w osolonej wodzie. 
Przygotowałem do nich  zeszkloną na maśle drobno pokrojoną cebulę ze 
śmietaną. 
                                                             
                        


Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMoja babcia robi coś podobnego, to jest pyszne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dodatki do obiadu, robię coś podobnego :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie... : )
OdpowiedzUsuń