poniedziałek, 17 października 2016

Grillowany stek wołowy z krzyżowej

Grillować można nie tylko polędwicę wołową 








Składniki

  • 2 plastry wołowiny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśniętej przez praskę
  • 1/4 łyżeczki zmielonego kminku
  • pieprz

     

     

    Przygotowanie

      Wszystkie składniki marynaty wymieszałem razem i wlałem do szczelnej foliowej torebki, włożyłem steki, dokładnie obtoczyłem w marynacie i odłożyłem na kilka godzin ( mięsa nie trzymamy w lodówce ).
    Rozgrzałem mocno grill, ułożyłem steki na ruszcie, zamknąłem pokrywę i na mocnym ogniu grillowałem 3-5 minut. Szczypcami (aby nie nakłuć mięsa) odwróciłem, po tym czasie steki przesunąłem w mniej rozgrzane miejsce i grillowałem jeszcze 5 minut. Steki były gotowe do zjedzenia po 5 minutach od zdjęcia z grilla.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz