Grillowany stek wołowy z krzyżowej
Grillować można nie tylko polędwicę wołową
Składniki
-
2
plastry wołowiny
-
3 łyżki
soku z cytryny
-
3 łyżki wody
-
1 łyżka
posiekanej natki pietruszki
-
2-3
ząbki czosnku przeciśniętej przez praskę
-
1/4
łyżeczki zmielonego kminku
-
pieprz
Przygotowanie
Wszystkie składniki marynaty wymieszałem razem i wlałem do
szczelnej foliowej torebki, włożyłem steki, dokładnie obtoczyłem w
marynacie i odłożyłem na kilka godzin ( mięsa nie trzymamy w lodówce ).
Rozgrzałem mocno grill, ułożyłem steki na ruszcie, zamknąłem pokrywę i
na mocnym ogniu grillowałem 3-5 minut. Szczypcami (aby nie nakłuć
mięsa) odwróciłem, po tym czasie steki przesunąłem w mniej rozgrzane
miejsce i grillowałem jeszcze 5 minut. Steki były gotowe do zjedzenia
po 5 minutach od zdjęcia z grilla.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz