Składniki
50 g masła2 szalotki
2 ząbki czosnku
1 l bulionu warzywnego
5 łyżek ryżu
190 g koncentratu pomidorowego ( u nas ekologiczny o delikatnym smaku )
świeża bazylia ( 1 łyżka posiekanej do zblendowania )
200 ml śmietany kremówki
2-3 krople tabasco
biały mielony pieprz
Przygotowanie
Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy posiekaną szalotkę
i rozgnieciony czosnek. Smażymy 3-4 min. Zalewamy bulionem, dodajemy ryż,
doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy 20-25 min, od czasu do
czasu mieszając, by ryż nie przywarł do dna.
Następnie dodajemy koncentrat, bazylię, mieszamy, zestawiamy
z ognia i studzimy.
Zupę blendujemy, mieszamy ze śmietaną, doprawiamy pieprzem i
tabasco. Ponownie zagrzewamy.
Podajemy z posiekaną bazylią.
Bardzo lubię zupy kremy :)
OdpowiedzUsuńMy również, choć ciężko z początku było się przestawić ;)
Usuń