niedziela, 16 października 2016

Kremowa pomidorowa

W tym tygodniu zrobiliśmy totalnie na odwrót. Sobota, pomidorowa...niedziela rosół :D ale nie z pomidorowej <3 Bez wybielacza udało nam się :P Koniecznie musicie ją wypróbować, jest nieziemsko delikatna <3








Składniki

50 g masła
2 szalotki
2 ząbki czosnku
1 l bulionu warzywnego
5 łyżek ryżu
190 g koncentratu pomidorowego ( u nas ekologiczny o delikatnym smaku )
świeża bazylia ( 1 łyżka posiekanej do zblendowania )
200 ml śmietany kremówki
2-3 krople tabasco
biały mielony pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy posiekaną szalotkę i rozgnieciony czosnek. Smażymy 3-4 min. Zalewamy bulionem, dodajemy ryż, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy 20-25 min, od czasu do czasu mieszając, by ryż nie przywarł do dna.
Następnie dodajemy koncentrat, bazylię, mieszamy, zestawiamy z ognia i studzimy.
Zupę blendujemy, mieszamy ze śmietaną, doprawiamy pieprzem i tabasco. Ponownie zagrzewamy.
Podajemy z posiekaną bazylią.

2 komentarze: