Najsamprzód napiszę, że to danie smakuje tylko z ciepłymi batatami...no, żeby nie było jakiejś reklamacji czy cóś. Teraz dodam, że nie chwalę się posiadaniem airfryera, ale to tak ułatwia życie w tgodniu, gdzie pracuję pół dnia, że traktuję go jak wybawienie. Jest i oszczędność czasu i energii, dzięki którym mogłem pozwolić sobie na szaleństwa w supermarkecie by zakupić łososia wędzonego na zimno XD Przy okazji też wspomnę, że połączenie łosoś+serek chrzanowy+koperek to jest mega sztos! Jak 'bende' kiedyś rich, to tylko to żarł 'bende' i zapijał 'szamponem', nie jakimś tam tanim proseko XD BTW połączenie z batatami, które są słodkie z natury, sera, ryby i koperku wyszło wyśmienicie. Z czystym sumieniem polecić mogę
Arek Gie
Składniki:
8 średniej wielkości batatów
3 opakowania serka z chrzanem Almette
300 g łososia wędzonego na zimno
150 ml śmietany 18%
6 łyżek posiekanego koperku
olej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Bataty myjemy, nakłuwamy, spryskujemy olejem i oprószamy solą. Przekładamy do airfryera i pieczemy 60 minut w temperaturze 200°C (piekarnik 220°C owijamy w folię aluminiową i pieczemy 50 minut góra-dół i 10 minut w termoobiegu).
W tym czasie serki mieszamy ze śmietaną, do smaku doprawiamy sola i pieprzem. Rybę kroimy na 2-3 cm wąskie paski.
Kiedy słodkie ziemniaki się upieką, przekrawamy wzdłuż na pół. Podajemy z serem oraz łososiem, posypujemy świeżym koperkiem.
.jpg)
.jpg)
Jessu, Arkadiuszu, jak na człowieka, który pracuje PÓŁ DNIA, to już żyjesz jak lord! Łososie, jakieś frajery, bataty... (mój małżon chciał zakupić na frytki, kiedym była w mieście, ale cena był tak wygórowana, że przypomniałam mu zawaloną zimiokami piwnicę xd). Danie wygląda świetnie, szczególnie ujął mnie ten od niechcenia walnięty łosoś. NA ZIMNO, ba!
OdpowiedzUsuń❤️
Usuń