niedziela, 19 października 2025

Pieczone bataty podane z serem i łososiem

 Najsamprzód napiszę, że to danie smakuje tylko z ciepłymi batatami...no, żeby nie było jakiejś reklamacji czy cóś. Teraz dodam, że nie chwalę się posiadaniem airfryera, ale to tak ułatwia życie w tgodniu, gdzie pracuję pół dnia, że traktuję go jak wybawienie. Jest i oszczędność czasu i energii, dzięki którym mogłem pozwolić sobie na szaleństwa w supermarkecie by zakupić łososia wędzonego na zimno XD Przy okazji też wspomnę, że połączenie łosoś+serek chrzanowy+koperek to jest mega sztos! Jak 'bende' kiedyś rich, to tylko to żarł 'bende' i zapijał 'szamponem', nie jakimś tam tanim proseko XD BTW połączenie z batatami, które są słodkie z natury, sera, ryby i koperku wyszło wyśmienicie. Z czystym sumieniem polecić mogę

Arek Gie








Składniki:
 

 

 

 

 

8 średniej wielkości batatów
3 opakowania serka z chrzanem Almette
300 g łososia wędzonego na zimno
150 ml śmietany 18%
6 łyżek posiekanego koperku
olej
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

 

Bataty myjemy, nakłuwamy, spryskujemy olejem i oprószamy solą. Przekładamy do airfryera i pieczemy 60 minut w temperaturze 200°C (piekarnik 220°C owijamy w folię aluminiową i pieczemy 50 minut góra-dół i 10 minut w termoobiegu).
W tym czasie serki mieszamy ze śmietaną, do smaku doprawiamy sola i pieprzem. Rybę kroimy na 2-3 cm wąskie paski.
Kiedy słodkie ziemniaki się upieką, przekrawamy wzdłuż na pół. Podajemy z serem oraz łososiem, posypujemy świeżym koperkiem.

 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz