Prawdę pisząc, nawet nie planowałem tematycznego, włoskiego kulinarnego weekendu. Tym razem ryż i cudowne dodatki, które schowane są w sercu tych sycylijskich kulek. Jeśli chcecie się trochę pobawić, to serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu.
Arek Gie
Składniki:
250 g ryżu
1 litr bulionu warzywnego
500 g bakłażana
250 g pomidora
100 g pieczarek
150 g piersi z kurczaka
2 jajka
1 średniej wielkości cebula
100 g startej mozzarelli
2 łyżki oliwy
Dodatkowo:
1 jajko i bułka tarta do panierowania
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 litr oleju do głębokiego smażenia
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w bulionie. Odcedzamy, studzimy i mieszamy z oliwą, jajkami i serem.
Bakłażan kroimy wzdłuż na pół, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200°C. Studzimy, wyciągamy miąższ i podobnie jak pieczarki oraz mięso, kroimy w drobną kostkę.
Na rozgrzaną oliwę (2-3 łyżki) wrzucamy drobno posiekaną cebulę, oraz pozostałe uprzednio pokrojone w kostkę, składniki. Po kilku minutach dodajemy pokrojonego (bez skórki) pomidora, smażymy przez kwadrans, aż nadmiar płynu odparuje, wrzucamy natkę, do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.
Z masy ryżowej na dłoni kształtujemy placki, na środek każdego układamy farsz. Zawijamy i formujemy w kulkę. Każdą obtaczamy w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej.
Smażymy w głębokim, rozgrzanym oleju przez kilka minut.
Przy pomocy ręcznika papierowego, pozbywamy się nadmiaru tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz