Pewnie tak se paCZycie i myślicie, co ten Arek znowu wymyślił. Ano coś na wzór popularnego caprese, tylko w nieco innym, efektownym wydaniu. Miał być sernik wytrawny i wyszedł. Wyszedł tak dobrze, że sam jestem w szoku. Przystawka jak ta lala...cudna i smaczna. Polecam,
Arek Gie
Składniki:
500 g sera białego z wiaderka
4 jajka
100 g mąki ziemniaczanej
100 ml oleju
1 płaska łyżeczka soli
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
200 ml mleka
2 kulki mozzarelli
100 g startej twardej mozzarelli
Dodatkowo:
100 ml oliwy
1 garść świeżej bazylii
sól, pieprz
Przygotowanie:
Żółtka jaj ucieramy z serem, mąką ziemniaczaną oraz solą. Partiami dodajemy olej i koncentrat pomidorowy, na koniec wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do ubitej na sztywno piany z białek i szczypty soli dodajemy partiami masę serowo-pomidorową oraz mleko. Wszystkie produkty muszą się dokładnie połączyć.
Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24 cm). Pieczemy 40 minut w temperaturze 180°C. Następnie układamy pokrojoną na plastry mozzarellę, na wierzch posypujemy startą (twardą) mozzarellę. Zapiekamy jeszcze 20 minut.
Oliwę miksujemy ze świeżą bazylią, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Sernik podajemy polany mieszanką oliwy i bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz