Niektórzy mieli już okazję próbować wersji beta tego pysznego, kokosowego sernika. Tamta wesja była robiona na spontanie, ale pomysł na efekt końcowy rodził się z dnia na dzień. Tym razem obyło się bez dodatku pieprzu...a sypnęło się trochę. To miał być inny dodatek, ale pomyliłem słoiczki gadając przez telefon. Testerzy wersji beta przeżyli nie tylko marsz po górach, ale też mój lekko pieprzny serniczek. W nowej wersji zamiast cukru, użyłem erytrytolu, a na wierzch umieściłem masę z bitej śmietany, serka mascarpone i mleka kokosowego. Gorąco polecam, Arek Gie
Składniki:
1/2 kg sera z wiaderka
1 szklanka erytrytolu
1 łyżka pasty waniliowej
4 jajka
2 opakowania budyniu kokos-biała czekolada Wodzisław (bez cukru)
1/2 szklanki oleju
250 ml śmietanki 30%
1 szklanka mleka w proszku
1 szczypta soli
Masa na wierzch:
250 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
1 łyżka erytrytolu
100 ml mleka kokosowego
Dodatkowo:
100 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Ser, żółtka, pastę waniliową i budyń miksujemy na gładką masę. Następnie cienkim strumieniem wlewamy olej (cały czas miksujemy). Kolejno wsypujemy (po łyżce) mleko w proszku, dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Po ubiciu (cały czas miksując) partiami wsypujemy erytrytol. Ubijamy do momentu kiedy piana będzie sztywna i lśniąca.
Do ubitej piany dodajemy na przemian, masę serową i śmietankę. Mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.
Masę przelewamy do natłuszczonej masłem tortownicy (26 cm). Pieczemy 50 minut w temperaturze 180°C. Studzimy przy uchylonych drzwiach piekarnika.
Gdy sernik będzie ostudzony, przekładamy do lodówki.
Masa z bitej śmietany:
Śmietankę ubijamy na sztywno z łyżką erytrytolu. Do masy dodajemy ser mascarpone oraz mleko kokosowe. Miksujemy do połączenia składników.
Masę śmietanową dajemy na wierzch sernika i posypujemy uprażonymi na suchej patelni, wiórkami kokosowymi.
Schładzamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz