niedziela, 10 kwietnia 2022

Zupa Słoneczny cud

Gdy za oknem niezbyt ciepła wiosna, to chciałoby się mieć ją szybciej i w cieplejszym wydaniu… Jak ją przybliżyć kulinarnie? O tej porze roku mamy dostęp do przetworzonych warzyw.  Ale dzięki temu możemy dokonać „słonecznego cudu” na talerzach! Patrząc na szare chmury za oknem, z których co rusz padał a to śnieg, a to drobny deszcz, wymyśliłem sobie złotą zupę krem, pieszczącą czule podniebienie kremową konsystencją! Na talerzu, po jej podaniu, dzięki konserwowej kukurydzy, żółtej paście curry i mleku kokosowemu uzyskałem słodkawo pikantny smak. I zapewniam, że naprawdę oprócz wartości kulinarnych, konsumpcja tej zupy nastraja optymistycznie nawet w ponure dni!

Wszystkich zainteresowanych odsyłam do szczegółowego przepisu i samodzielnego wykonania słonecznej zupy! Smacznego!

 

WJ

 


 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

2 duże puszki kukurydzy konserwowej

1 szklanka mleka kokosowego

50 g żółtej pasty curry

1 natka pietruszki

 

 

Przygotowanie:

 

Kukurydzę wraz z zalewą przelewamy do garnka, dodajemy pastę curry oraz wodę (około 1 litra). Gotujemy przez kilka minut. Zdejmujemy ze źródła ciepła, lekko studzimy i blendujemy.
Tak powstałą pulpę przecieramy przez drobne sito. Ponownie przelewamy do garnka, dodajemy mleko kokosowe, opcjonalnie dolewamy wodę (wg upodobań co do gęstości). Zagotowujemy. Podajemy z ulubionym pieczywem i posiekaną natką pietruszki. 





8 komentarzy:

  1. Nie spotkałam jeszcze takiej. Jestem ciekawa smaku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczna zupka. Spróbuję takiej z przyjemnością. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią spróbuję. Zapowiada sie smacznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam takiej zupy. Jestem ciekawa jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smacznie. Nie miałam okazji jeść tej zupy

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem ciekawa jak smakuje. Będę musiała spróbować ją ugotować.

    OdpowiedzUsuń