W zasadzie nie przepadam za sernikami, jednak ten podbił moje serce, nie tylko smakiem ale i łatwością przygotowania. To nie więcej niż 30 minut. Przepis na to przepyszne ciasto pochodzi z bloga Joasi slodkoslodka.pl, który serdecznie polecam. Co i jak w opisie poniżej.
Składniki:
1 paczka herbatników (21 sztuk)
1 kg sera z wiaderka
1 szklanka cukru
1 paczka cukru waniliowego
6 jajek
2 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru 40g.)
¾ szklanki oleju
1,5 szklanki zimnego mleka
1,5 szklanki mleka w proszku
1 szczypta soli
Przygotowanie:
Blaszkę (25x35) wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy herbatniki.
Ser, żółtka, cukier waniliowy i budyń miksujemy na gładką masę. Następnie cienkim strumieniem wlewamy olej (cały czas miksujemy). Kolejno wsypujemy (po łyżce) mleko w proszku, dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Po ubiciu (cały czas miksując) partiami wsypujemy cukier. Ubijamy do momentu kiedy piana będzie sztywna i lśniąca.
Do ubitej piany dodajemy na przemian, masę serową i mleko. Mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.
Masę wylewamy na herbatniki.
Na dużą blachę wlewamy wodę. Na nią wkładamy blaszkę z ciastem i zapiekamy około 55 minut w temperaturze 180°C. Jeśli góra zacznie za bardzo zaczyna się przypiekać, przykrywamy ciasto folią aluminiową.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, studzimy.
Bardzo się cieszę, że smakuje, łatwy, szybki i smaczny, delikatny jak obłoczek. Akurat wczoraj też go piekłam dla moich chłopaków na weekend :-) Pozdrowionka i uściski :-)
OdpowiedzUsuń