niedziela, 25 kwietnia 2021

Gołąbki z sosem jabłkowo-pomidorowym

Pomimo tego, że muszę trzymać dietę, to na pewno nie pogardzę tym wyśmienitym, polskim daniem. To chyba jedna z wielu charakterystycznych potraw kuchni środkowoeuropejskiej. Oczywiście modyfikacji i sposobu podania jest wiele, wszystko zależy od preferencji smakowych. Tym razem tradycyjne danie podałem z sosem jabłkowo-pomidorowym, co nadaje daniu charakteru i niesamowitego aromatu. Zapraszam do skosztowania.

 

<AG>

 

 


 

 

 

Składniki:

 

 

1 młoda kapusta
 

250 g ryżu
 

500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
 

2 łyżki masła
 

3 łyżki mąki

300 ml naturalnie mętnego soku jabłowego

250 ml passaty pomidorowej

1 łyżeczka estragonu

Sól, pieprz

 

 

Przygotowanie:

 

 

Liście wycinamy, lekko sparzamy.

 

Ryż gotujemy al’ dente. Mieszamy z mięsem mielonym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na każdy liść układamy farsz, zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.

 

 

Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy mąkę, podsmażamy, zalewamy sokiem jabłkowym i passatą. Dokładnie mieszamy, do smaku doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną estragonu.

 

Sosem zalewamy gołąbki, zapiekamy 45 minut w temperaturze 180°C

 


 



1 komentarz:

  1. Niezwykle apetyczna wersja gołąbków. Wypróbuję ten sosik. :)

    OdpowiedzUsuń