Pomimo tego, że muszę trzymać dietę, to na pewno nie pogardzę tym wyśmienitym, polskim daniem. To chyba jedna z wielu charakterystycznych potraw kuchni środkowoeuropejskiej. Oczywiście modyfikacji i sposobu podania jest wiele, wszystko zależy od preferencji smakowych. Tym razem tradycyjne danie podałem z sosem jabłkowo-pomidorowym, co nadaje daniu charakteru i niesamowitego aromatu. Zapraszam do skosztowania.
<AG>
Składniki:
1 młoda kapusta
250 g ryżu
500 g mięsa mielonego z łopatki
wieprzowej
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
300 ml naturalnie mętnego soku jabłowego
250 ml passaty pomidorowej
1 łyżeczka estragonu
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Liście wycinamy, lekko sparzamy.
Ryż gotujemy al’ dente. Mieszamy z mięsem mielonym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na każdy liść układamy farsz, zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy mąkę, podsmażamy, zalewamy sokiem jabłkowym i passatą. Dokładnie mieszamy, do smaku doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną estragonu.
Sosem zalewamy gołąbki, zapiekamy 45 minut w temperaturze 180°C
Niezwykle apetyczna wersja gołąbków. Wypróbuję ten sosik. :)
OdpowiedzUsuń