środa, 28 kwietnia 2021

Zupa krem z pieczonej dyni

Klasyka w swoim rodzaju. Krem z pieczonej dyni już dawno podbił moje serce. To jesienne warzywo przetrwało do wiosny przepięknie dekorując ławę. Nadeszła pora by wziąć się za nią, a właściwie KiMona zadecydowała, co jakiś czas spychając ją z ławy. Dzień wcześniej upiekłem z dodatkiem warzyw, a dzisiaj króluje na stole w postaci pysznego kremu.

 

<AG>

 


 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

1 dynia piżmowa (około 1,5 kg)

2 marchewki

1 główka czosnku

50 ml oliwy

100 ml mleczka kokosowego

sól

 

 

Przygotowanie:

 

 

Dynię kroimy na ósemki, usuwamy nasiona, razem z obranymi marchewkami i przekrojonym czosnkiem układamy w naczyniu żaroodpornym. Obficie skrapiamy oliwą, przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C, pieczemy około 35-40 minut.

Marchewki kroimy, czosnek wyciskamy z łupin, miąższ dyni oddzielamy od skórki, zalewamy wrzątkiem (1,5 litra), miksujemy na gładko.

Następnie przecieramy przez drobne sito, dodajemy mleczko kokosowe podgrzewamy, do smaku doprawiamy solą.

Podajemy z ulubionym pieczywem lub grzankami.

 

 


 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz