środa, 3 stycznia 2024

Śledź po kaszubsku

 Tak, dobrze widzicie. To jest przepis na śledzia po kaszubsku, który wbrew "tradycji" nie jest w pomidorach, a właśnie w śmietanie. Śledź mancowy jest łowiony przy pomocy specjalnej sieci (sieć mancowa), która odławia najdorodniejsze sztuki, co bardzo wpływa na smak i jakość ryby. W oryginalnym przepisie śledzie zasalamy (usuwając głowę i wnętrzności) i marynujemy przez dwa tygodnie. Do tych śledzi idealnie pasują ziemniaki gotowane lub pieczone w mundurkach. Gorąco polecam, Arek Gie

 


 

 

 

 

 

Składniki:
 

 

 

 

600 g filetów śledziowych
300 g białej cebuli
300 g jabłka złota reneta
600 ml kwaśnej wiejskiej śmietany 30%
sól, pieprz
 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Filety moczymy przez kilka godzin, zmieniając dwa, trzy razy wodę.
Następnie kroimy na kawałki 5-7 cm.
Cebulę kroimy w piórka i sparzamy gorącą wodą.
Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w cienkie paseczki.
Wszystkie składniki delikatnie mieszamy dodając śmietanę i doprawiając solą oraz pieprzem. 



2 komentarze: