czwartek, 4 stycznia 2024

Łazanki z kiszoną kapustą

 Za każdym razem powtarzam sobie, że na święta kupię tyle składników, ile potrzebuję. Niestety, za każdym razem jest to samo. Promo, promo, promo...to biorę ja! A co...a potem jest jak z sałatką jarzynową po świętach XD Kapusty kupiłem "tonę", więc podwijam rękawy i do dzieła biorę się. Łazanki polecają się nie tylko po świętach.
Arek Gie








Składniki:
 

 

 

 

1 cebula
4 łyżki oleju
200 g cienkiej kiełbasy
250 g boczku wędzonego
250 g kapusty kiszonej

300 g makaronu łazanki
1/2 łyżeczki mielonego kminku
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy.
Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną cebulę, pokrojone w kostkę kiełbasę i boczek i smażymy aż cebula się zeszkli.
Kapustę odciskamy, drobno kroimy, dodajemy do kiełbasy i boczku, chwilę razem smażymy-cały czas mieszamy, by kapusta nie przywarła do dna. Zalewamy szklanką wrzątku, wsypujemy kminek i dusimy pod przykryciem, do miękkości kapusty (około 45-50 min.). W razie potrzeby wodę uzupełniamy.
Następnie wrzucamy makaron, podgrzewamy i dokładnie łączymy z pozostałymi składnikami. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. 



2 komentarze: