piątek, 5 stycznia 2024

Filet z kurczaka z orzechami

 W pierwszym wydaniu, filety z kurczaka miały być podane w klasycznej wersji. Stoję jednak w kuchni i czuję, że ktoś się na mnie "lampi". I to w taki perfidny sposób. No wiecie...Bierz mnie! Ja się 'pacze' a tam w rogu stoi sobie taki biedny keczupik. Mówię, No dobra! Biere! Ale taki samotny se myśle...zaś 'pacze' a całe zaplecze czosnyku, bo obdarowanym żem został w uj , no od groma-bo jeszcze zakupiłem trochę. No i dobra se myślę...są piersi, keczup i czosnek, to do kompletu i cebula by się zdała. Znowu 'pacze' a tu orzechy-trochę zostało z miodownika- no to jeb...znaczy wrzuciłem do tego wszystkiego z odrobiną oleju i tak se stało. Ło panie!, powiem że to była dobra, spontaniczna decyzja! Cud, miód i alleluja!
Składniki dostępne są w każdym szanującym się sklepie. Więc migiem po 'cycki', bo resztę pewnie znajdziecie w domu. Gorąco polecam. Pisałem to ja, Arek Gie








Składniki:
 

 

 

 

2 filety z kurczaka po 250 g
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1 garść obranych orzechów włoskich
1 szklanka ketchupu
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu




 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Filety z kurczaka oczyszczamy, przekładamy do miski w której będziemy marynować.
Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy razem z ketchupem, olejem, orzechami, solą i pieprzem do mięsa. Dokładnie obtaczamy mięso, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 8-10 godzin.
Po wyciągnięciu mięsa z lodówki, umieszczamy je w naczyniu (oblewając marynatą, umieszczając orzechy na mięsie) żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem około 20 min. w temperaturze 180°C. Kolejne 10 min. (180°C) pieczemy bez przykrycia, można skorzystać z termoobiegu-czas skracamy o 3-4 minuty.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz