sobota, 24 kwietnia 2021

Prosty sernik z mlekiem w proszku

W zasadzie nie przepadam za sernikami, jednak ten podbił moje serce, nie tylko smakiem ale i łatwością przygotowania. To nie więcej niż 30 minut. Przepis na to przepyszne ciasto pochodzi z bloga Joasi slodkoslodka.pl, który serdecznie polecam. Co i jak w opisie poniżej.

 


 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

 

1 paczka herbatników (21 sztuk)

1 kg sera z wiaderka

1 szklanka cukru

1 paczka cukru waniliowego

6 jajek

2 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru 40g.)

¾ szklanki oleju

1,5 szklanki zimnego mleka

1,5 szklanki mleka w proszku

1 szczypta soli

 

 

Przygotowanie:

 

 

Blaszkę (25x35) wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy herbatniki.

 

Ser, żółtka, cukier waniliowy i budyń miksujemy na gładką masę. Następnie cienkim strumieniem wlewamy olej (cały czas miksujemy). Kolejno wsypujemy (po łyżce) mleko w proszku, dokładnie mieszamy.

 

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Po ubiciu (cały czas miksując) partiami wsypujemy cukier. Ubijamy do momentu kiedy piana będzie sztywna i lśniąca.

 

Do ubitej piany dodajemy na przemian, masę serową i mleko. Mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.

 

Masę wylewamy na herbatniki.

 

Na dużą blachę wlewamy wodę. Na nią wkładamy blaszkę z ciastem i zapiekamy około 55 minut w temperaturze 180°C. Jeśli góra zacznie za bardzo zaczyna się przypiekać, przykrywamy ciasto folią aluminiową.

 

Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, studzimy.

 

 


 


1 komentarz:

  1. Bardzo się cieszę, że smakuje, łatwy, szybki i smaczny, delikatny jak obłoczek. Akurat wczoraj też go piekłam dla moich chłopaków na weekend :-) Pozdrowionka i uściski :-)

    OdpowiedzUsuń