piątek, 23 kwietnia 2021

Kotlety mielone z boczniaków

Przyszła ochota na kotlety mielone? Jesteście na diecie i nie wiecie co zrobić, by zaspokoić łaknienie? No to „lecę” na odsiecz z niecodzienną propozycją kulinarną.

Boczniaki zawierają białko przyswajalne w 70 %., sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mają komplet witamin z grupy B, witaminę C, a także wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk.

Dzięki niezwykłym zaletom odżywczym i korzystnemu działaniu na organizm boczniaki zaliczane są do grzybów leczniczych. Jadane regularnie obniżą stężenie cholesterolu i poziom cukru, poprawią stan naczyń krwionośnych. Boczniaki zawierają ergotioneinę – przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Boczniaki nie tracą tego składnika nawet podczas obróbki termicznej.

Naukowcy japońscy wykazali, że ekstrakt z boczniaka zawierający aktywną substancję – pleuran – może powodować zmniejszanie guzów nowotworowych. Badacze słowaccy wyizolowali z boczniaka beta-glukan – związek poprawiający odporność organizmu i zwalczający niektóre nowotwory.

Więc podwijamy rękawy i do dzieła! Serdecznie zapraszam na aromatyczne kotlety z tych niesamowicie zdrowych grzybów.

 

<AG>

 

 


 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

400 g boczniaków

1 cebula

1 jajko

2 łyżki mąki z ciecierzycy

Bułka tarta (bezglutenowa)

Sól, pieprz

Olej do smażenia

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

 

Grzyby oczyszczamy, kroimy w paski. Razem z posiekaną cebulą smażymy na oleju, często mieszając. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek. Studzimy, mielimy na średnich oczkach.

Następnie wbijamy jajko, dodajemy mąkę i łyżkę bułki tartej, dokładnie wyrabiamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Z przygotowanej masy formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rumiano.

 

 


 

 


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza