środa, 19 września 2018

Sok z derenia jadalnego

Dla nas nowość. Polecamy, warto. Jest słodki, jak lubicie mniej słodkie, to w proporcjach można dodać mniej cukru.










Składniki

  • Syrop : 1 kg owoców derenia
  • 1 kg cukru
  • 1 litr wody
  • Dodatkowo : 1 kg cukru
  • 1 l wody

    Przygotowanie


    1. Przygotowałem syrop z 1 kg cukru i 1 litra wody. Do wrzącego syropu wrzuciłem 1 kg oczyszczonych owoców. Zagotowałem i odstawiłem. Następnego dnia przecedziłem sok przez sito, aby oddzielić skórki i pestki. Dodatkowo zagotowałem 1 kg cukru i 1 litr wody, który następnie wymieszałem z sokiem dereniowym. Całość gotowałem jeszcze przez 10 minut do zgęstnienia soku.
      Wystudzony wlałem do butelek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz