środa, 19 września 2018

Pasztet z kapusty


Bardzo smaczne danie nie tylko da wegetarian. Przepis zaczerpnęliśmy z bloga Edwarda. Warto wspominać bliskich sercu.













Składniki

  • 1,5 kg kapusty włoskiej
  • 1 szklanka śmietany kremówki 36%
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 jajka
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Kapustę oczyszczamy, zewnętrzne (4-5 liści) sparzamy w osolonym wrzątku. Wykładamy foremkę (keksówkę, większą).

      Resztę kapusty kroimy (wraz z głąbem),  przekładamy do garnka, dodajemy miód, kolendrę, sok z cytryny, sól, pieprz. Wlewamy śmietanę i mleko. Dusimy do miękkości kapusty, płyn odparowujemy. Studzimy i mielimy na ulubioną strukturę. Dodajemy jaja, dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

      Farsz wykładamy do formy, uprzednio wyłożonej liśćmi. Zapiekamy w kąpieli wodnej, 45-50 min w 150°C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz