czwartek, 20 września 2018

Kapuśniak z coolwrap i kurczaka wędzonego


Oto drugi sposób na zagospodarowanie jednej kapusty coolwrap. Tym razem przepyszne połączenie z wędzonym kurczakiem.











Składniki

  • 1/2 sztuki kapusty coolwarp
  • 600 g udek wędzonych z kurczaka
  • 1 duża pietruszka
  • 1 seler korzeniowy
  • 2 duże marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 3 pomidory malinowe
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 szczypta mielonego kminku
  • 1 pęczek koperku
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Udka z kurczaka wkładamy do zimnej wody (2 litry), doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy płomień.

      Pietruszkę i seler ścieramy na tarce do jarzyn.

      Marchew kroimy na większe kawałki.

      Ziemniaki kroimy w kostkę.

      Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki.

      Kapustę szatkujemy.

      Wszystkie składniki dodajemy do zupy, liście laurowe i ziele angielskie. Wsypujemy szczyptę kminku, dodajemy sól i pieprz.

      Po kwadransie, udka wyjmujemy, studzimy, zupę gotujemy na wolnym ogniu.

      Mięso z kurczaka oddzielamy od kości, rozdrabniamy na kawałki, razem z kośćmi wrzucamy ponownie do zupy.

      Po kolejnym kwadransie dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie rozprowadzamy, zupę do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

      Na koniec dodajemy posiekany koperek.

      Zupę podajemy z tartym parmezanem.

2 komentarze:

  1. Bardzo smacznie to wygląda według mnie.Będę musiał kiedyś to posmakować bo taki już jestem.

    OdpowiedzUsuń