sobota, 30 maja 2020

Kotlety z mortadeli


Wieki temu, dokładnie w ubiegłym tysiącleciu, zajadano się wybornymi kotletami z mortadeli. „Wszedliśmy” w posiadanie włoskiej mortadeli z pistacjami i od razu wiedzieliśmy co z nią zrobić.






Składniki:


150 g mortadeli
2 plastry sera salami
5 łyżek mąki
1 jajko
5 łyżek panierki panko (opcjonalnie bułka tarta)


Przygotowanie:

Z mortadeli kroimy 5 mm plastry (4 sztuki na dwie osoby). Na kotlet składają się dwa plastry+ plaster sera salami.
Obtaczamy kolejno
Mąka
Jajko
Bułka tarta lub tak jak u nas panierka panko.
Smażymy na rumiano.


4 komentarze:

  1. pamiętam takie kotlety, tylko bez sera, z dzieciństwa :) pycha! a kiedy były takie mortadele, które się wyginały na patelni w miseczkę, to mama zawsze nadziewała je pieczarkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka "wariacja" ;) Rzeczywiście mortadela na patelni tak się wyginała <3 Z tymi pieczarkami fajny pomysł <3 Kradniemy! ;)

      Usuń
  2. ojj pamiętam i dawno nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami fajnie przypomnieć sobie smaki dzieciństwa <3

      Usuń