Wieki temu, dokładnie w ubiegłym tysiącleciu, zajadano się
wybornymi kotletami z mortadeli. „Wszedliśmy” w posiadanie włoskiej mortadeli z
pistacjami i od razu wiedzieliśmy co z nią zrobić.
Składniki:
150 g mortadeli
2 plastry sera salami
5 łyżek mąki
1 jajko
5 łyżek panierki panko (opcjonalnie bułka tarta)
Przygotowanie:
Z mortadeli kroimy 5 mm plastry (4 sztuki na dwie osoby). Na
kotlet składają się dwa plastry+ plaster sera salami.
Obtaczamy kolejno
Mąka
Jajko
Bułka tarta lub tak jak u nas panierka panko.
Smażymy na rumiano.
pamiętam takie kotlety, tylko bez sera, z dzieciństwa :) pycha! a kiedy były takie mortadele, które się wyginały na patelni w miseczkę, to mama zawsze nadziewała je pieczarkami :)
OdpowiedzUsuńTaka "wariacja" ;) Rzeczywiście mortadela na patelni tak się wyginała <3 Z tymi pieczarkami fajny pomysł <3 Kradniemy! ;)
Usuńojj pamiętam i dawno nie jadłam
OdpowiedzUsuńCzasami fajnie przypomnieć sobie smaki dzieciństwa <3
Usuń