Vol-au-vent powstają poprzez połączenie trzech kawałków ciasta
francuskiego. Z ciasta wycina się trzy okręgi, w dwóch z nich wycina się
jeszcze mniejszy otwór i wszystkie łączy ze sobą białkiem. Po
upieczeniu wyrośnięte ciasto przypomina mały garnuszek z pokrywką, która
powstaje z wyciętych małych okręgów. Uformowane w ten sposób babeczki
mogą być samodzielnym daniem lub wykwitną przystawką.
Składniki:
15 sztuk " foremek" z ciasta francuskiego vol-au-vent/ kupionych lub
upieczonych samodzielnie/
15 małych łyżeczek frużeliny truskawkowej
1
białko
3
łyżki cukru
150 g truskawek
listki mięty i kilka truskawek do dekoracji
Przygotowanie:
Umyte, obrane truskawki połączyłem z cukrem i
zmiksowalem na gładki mus (ok. 5-6 min., aż powstała gęsta, puszysta
masa ). Ubiłem białko i dodałem mus truskawkowy i przy pomocy miksera
delikatnie wymieszałem ubite białko i mus truskawkowy. Awaryjnie można
dodać agar.Gotowy mus przełożyłem do rękawa cukierniczego i wstawiłem na
15 minut do lodówki. We wgłębienia ciastek francuskich nałożyłem
frużelinę truskawkową, a następnie wypełniłem schłodzonym musem
truskawkowym.
Gotowe vol-au-vent przełożyłem na paterę,
ozdobiłem miętą i kawałeczkami truskawek. Można posypać grubą posypką z
cukru. Jeśli okaże się, że pianki truskawkowej jest za dużo można ją
przełożyć do pojemnika lub małych kubeczków zamrozić. Deser należy
przygotować tuż przed podaniem, ponieważ dłuższe przechowywanie
powoduje, że ciasto nasiąka wilgocią i nie jest już takie smaczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz