Pycha! Tyle w temacie.
Składniki:
200 g ryżu arborio
1 cebula
1 pęczek botwinki (bez buraczków)
3 łyżki oliwy z oliwek
150 ml białego wina wytrawnego
750 ml gorącego bulionu warzywnego
50 g startego parmezanu
100 g masła
1 pęczek koperku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Botwinkę siekamy, podobnie jak i cebulę.
Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy ryż, zeszkliwimy na małym
ogniu. Zalewamy winem, alkohol odparowujemy.
Całość zalewamy bulionem, na równi z ryżem. Gotujemy pod
przykryciem (czasami mieszamy), aż ryż wchłonie płyn.
Dodajemy chochlę bulionu, mieszamy.
Czynność powtarzamy do momentu miękkości ryżu.
Jak ryż będzie prawie miękki, dorzucamy botwinkę.
Na sam koniec dodajemy posiekany koperek, masło i starty
parmezan.
Wszystkie składniki dokładnie łączymy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz