Znana wiosenna zupa. A le tym razem wzbogacona o bób i żeberka.
Składniki:
duży pęczek botwinki
500 g żeberek
koncentrat z buraków 50 ml
kawałek pora
kawałek selera naciowego
1
korzeń pietruszki
3
młode marchewki
kilka ziarenek ziela angielskiego
1
liść laurowy
2
ząbki czosnku
ok. 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1
łyżeczka masła
2
łyżki octu jabłkowego
sól
pieprz
szczypta cukru
ok. 2 litry bulionu mięsnego
pęczek koperku
1
szklanka ugotowanego młodego bobu
Przygotowanie:
Obrałem i ugotowałem bób. Włoszczyznę dokładnie
opłukałem i obrałem. Warzywa pokroiłem na plasterki. Botwinkę pokroiłem
na niewielkie kawałki. Żeberka pokroiłem, zalałem wodą, dodałem listek
laurowy i ziele angielskie, gotowałem do uzyskania mięsnego wywaru.
Do wywaru dodałem pokrojoną włoszczyznę i gotowałem ok. 10 minut.
Dodałem sok z buraków, pokrojone łodyżki botwiny i 2 łyżki octu,
gotowałem kolejne 10 minut. Dodałem liście botwinki, zamieszałem i
moment podgotowałem. Zdjąłem z ognia, doprawiłem do smaku solą i
pieprzem, dodałem szczyptę cukru, pozostały ocet i masło. Wlałem
śmietanę /zahartowaną/, dodałem zmiażdżony czosnek i zielony koperek. Na
koniec dodałem ugotowany bób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz