wtorek, 26 maja 2020

Botwinka na żeberkach z bobem

Znana wiosenna zupa. A le tym razem wzbogacona o bób i żeberka. 





Składniki:

  
duży pęczek botwinki 
500 g żeberek 
koncentrat z buraków 50 ml 
kawałek pora 
kawałek selera naciowego 
1 korzeń pietruszki 
3 młode marchewki 
kilka ziarenek ziela angielskiego 
1 liść laurowy 
2 ząbki czosnku 
ok. 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 
1 łyżeczka masła 
2 łyżki octu jabłkowego 
sól 
pieprz 
szczypta cukru 
ok. 2 litry bulionu mięsnego 
pęczek koperku 
1 szklanka ugotowanego młodego bobu 


Przygotowanie:



Obrałem i ugotowałem bób. Włoszczyznę dokładnie opłukałem i obrałem. Warzywa pokroiłem na plasterki. Botwinkę pokroiłem na niewielkie kawałki. Żeberka pokroiłem, zalałem wodą, dodałem listek laurowy i ziele angielskie, gotowałem do uzyskania mięsnego wywaru.

Do wywaru dodałem pokrojoną włoszczyznę i gotowałem ok. 10 minut. Dodałem sok z buraków, pokrojone łodyżki botwiny i 2 łyżki octu, gotowałem kolejne 10 minut. Dodałem liście botwinki, zamieszałem i moment podgotowałem. Zdjąłem z ognia, doprawiłem do smaku solą i pieprzem, dodałem szczyptę cukru, pozostały ocet i masło. Wlałem śmietanę /zahartowaną/, dodałem zmiażdżony czosnek i zielony koperek. Na koniec dodałem ugotowany bób.


  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz