wtorek, 26 listopada 2019

Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami


Cudowne pierożki, które zagoszczą na Waszych stołach. Koniecznie zróbcie na święta.











Składniki:


Farsz:

500 g kapusty kiszonej
2 garści grzybów suszonych
2 cebule
50 ml oleju
1 łyżeczka mielonego kminku
sól, pieprz

Ciasto:

500 g mąki pszennej
250 ml letniego mleka
40 ml oleju
30 g drożdży
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:

1 jajko
czarnuszka



Przygotowanie:



Ciasto:



Drożdże rozpuszczamy z cukrem, dodajemy połowę mleka, 2 łyżki mąki, dokładnie mieszamy, odstawiamy na kwadrans.



Do rozczynu wlewamy resztę mleka, sól, jajko, żółtko, pozostałą mąkę, olej i wyrabiamy na stolnicy.

Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.



Farsz:


Kapustę zalewamy zimną wodą, gotujemy do jej miękkości, odcedzamy, odciskamy z nadmiaru płynu, szatkujemy.



Grzyby zalewamy zimną wodą, gotujemy aż będą miękkie, odcedzamy. Drobno kroimy.



Na rozgrzanym oleju szklimy posiekaną cebulę, wrzucamy grzyby i kapustę. Do smaku doprawiamy mielonym kminkiem, solą i pieprzem. Odparowujemy z nadmiaru płynu.



Ciasto rozwałkowujemy, lekko podsypując mąką, wycinamy kręgi, na środek każdego układamy farsz. Zlepiamy, układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.

Smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy czarnuszką.



Pieczemy 20 min. w 180°C na środkowej półce (bez termoobiegu).
 




1 komentarz: