poniedziałek, 25 listopada 2019

Ryż z masłem i serem


Bardzo lubimy wymyślać dodatki do dań głównych. W zasadzie to taki ryż, sam w sobie, może być takim daniem. Nie potrzeba żadnych dodatków, bo smak sera, który przebija się przez ryż, jest poezją. Szczególnie ten nasz, bursztyn.










Składniki:


100 g ryżu
1 łyżka masła solonego
4 łyżki startego sera bursztyn
pieprz


Przygotowanie:



Ryż gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. My od jakiegoś czasu nie solimy wrzątku do gotowania ryżu. Nauczyliśmy się tak, przy jaśminowym.
Odcedzamy, nie przelewamy zimną wodą. Przekładamy z powrotem do gorącego garnka.
Dodajemy masło, które roztapiamy w garnku pod przykryciem.
Dodajemy ser, mieszamy, do smaku możemy doprawić pieprzem.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz